Konkursens tidevand er ved, og de fabrikker, der er flyttet til Vietnam og Cambodja, kommer tilbage?

- Jun 18, 2019-

2019_06_03_09_14_IMG_3411

I de senere år, efterhånden som Kinas demografiske udbytte gradvist er forsvundet, produktionsomkostningerne steget, miljøbeskyttelse og højt pres sammen med den uklare kinesisk-amerikanske handelsfriktion, har mange virksomheder vendt deres øjne til Sydøstasien, såsom Cambodja.

Forretningsmiljøet i Sydøstasien er imidlertid ikke så godt, som man forestiller sig. I de senere år er mange virksomheder vendt tilbage til Kina efter at have flyttet deres fabrikker til Sydøstasien.

Blandt dem er lukning af beklædningsfabrikker et typisk eksempel.


Ifølge Ken Loo, generalsekretær for den cambodjanske beklædningsproducentforening, er 70 fabrikker i Cambodja hidtil lukket sammenlignet med 35 sidste år, der er fordoblet, og denne tendens er i Cambodja. Branchen vil også stige støt.

Årsagen til, at der er et stort antal beklædningsfabrikker i Cambodja, er blevet lukket. Der er flere grunde til dette:


1. Stigningen i arbejdsomkostninger: Cambodjansk arbejdsstyrke har ikke længere en fordel


I de sidste par år har mange internationale virksomheder oprettet fabrikker i Cambodja, hovedsageligt på grund af de relativt lave arbejdsomkostninger i Cambodja. Diagrammet nedenfor viser ændringerne i den cambodjanske arbejdsløn fra 1997 til 2017.

☛ I 1997 var Cambodjas arbejdsløn omkring $ 40 / måned;

☛ I 2017 er lønningerne for almindelige ansatte steget til $ 153 / måned;

☛ I 2018 steg arbejdslønne igen til $ 170 / måned.

☛ I 2019 steg det til $ 182 / måned;


For ikke længe siden anmodede arbejderne Labour Department og krævede, at lønningerne stiger til $ 250.

Hvis der tages højde for medarbejderens velfærd og forskellige tilskud, er omkostningerne pr. Måned for en almindelig medarbejder i Cambodja omkring $ 210 pr. Måned. Nogle medarbejdere kan endda få en løn på omkring $ 500.

Sammenlignet med cambodjanske arbejdsløn er arbejdsomkostningerne i Sydøstasien og nogle lande i Sydasien relativt lave. For eksempel, i januar 2018, den samme beklædningsindustri, Bangladeshs månedlige lønomkostninger er 67 amerikanske dollars, Sri Lanka 67 amerikanske dollars, Indien 77 amerikanske dollars til 143 amerikanske dollars, Myanmar 79 amerikanske dollars, Pakistan 134 amerikanske dollars, Laos 110 amerikanske dollars .

Det vil sige, at de nuværende arbejdsomkostninger i Cambodja er næsten det dobbelte af andre sydasiatiske lande og sydøstasiatiske lande. I dette tilfælde er det forståeligt, at nogle virksomheder flygter fra Cambodja til lande med lavere omkostninger.


2, forsyningskæden er ikke perfekt: svag logistik øger virksomhedens produktionsomkostninger


På nuværende tidspunkt er infrastrukturen og understøttelsesfaciliteterne i Cambodjas industrielle fremstillingsindustri relativt svage, og mange infrastrukturer mangler, såsom lokale vandkraftanlæg.

Derudover kan de fleste stoffer og andre råvarer, der er nødvendige i beklædningsindustrien, ikke leveres. Derfor importerer i øjeblikket mange beklædningsfabrikker, der er etableret i Cambodia, råvarer fra Kina.

Fra Kina til Cambodja er omkostningerne ved denne råvare endnu højere end for Kina, og de samlede omkostninger er stadig høje.


3, arbejdstagere arbejder ineffektive: lave arbejdsløn har ikke forvandlet til fordele


Arbejdseffektiviteten i Sydøstasien er relativt lav, hvilket er en fælles ambition for mange chefer, der investerer i Sydøstasien.


Ifølge industrianalytikere er produktiviteten i Vietnam og Indonesien fabrikker ca. 80% af Kinas, og produktiviteten for cambodjanske beklædningsfabrikker er kun ca. 60% af Kinas.

På nuværende tidspunkt er lønningerne for en beklædningsfabrik i Kina i de centrale og vestlige regioner ca. 3.000 renminbi. Hvis arbejdslønnen i Cambodja er 200 dollars (ca. 1400 renminbi), svarer deres effektivitet kun til 60% af effektiviteten af kinesiske arbejdere. %. Hvis der tages højde for omkostningerne i forsyningskæden, er enhedsproduktionsomkostningerne i Cambodia faktisk ikke lavere end i Kina, hvorfor nogle fabrikker foretrækker at flytte deres produktionsgrundlag tilbage til Kina.

F.eks. Flyttede mange japanske virksomheder efter 2008 deres fabrikker i Kina til Sydøstasien, men i de sidste to år har mange japanske virksomheder flyttet deres fabrikker tilbage til Kina.

4, strejker arbejdstagerne protest: øget vanskeligheden ved forretningsdriften


Arbejdere i Sydøstasien er ikke kun ineffektive, men har også ofte strejker og protester. Nogle arbejdstagere protesterede og gik endda i strejke. Og selv hvis arbejderne ikke arbejder, skal fabrikken stadig betale løn.


Derudover er cambodjanske arbejdere ikke så hårdtarbejdende som kinesiske arbejdere. Nogle arbejdstagere besvimer muligvis, hvis de er lidt i et dårligt miljø. For eksempel, hvis de lugter benzin, kan de besvime. Selv for sådanne "dygtige" arbejdstagere kan fabrikken ikke udvises, fordi der er en stor straf for at udvise arbejdstagere.

På grund af dette er den normale produktion af mange fabrikker meget påvirket og kan endda ikke leveres til tiden, hvilket har resulteret i færre ordrer.


5. Usikkerhed: Om den fremtidige eksportprisfordel kan forblive er tvivlsom


En vigtig grund til, at Cambodja tiltrækker mange producenter at investere, er, at Cambodjas produkter i øjeblikket eksporteres til EU, og De Forenede Stater har visse fordele.

Der er to vigtige toldindrømmelser, nemlig EU “Eight Duty Free (EBA) undtagen våben” og US Generalised System of Preferences (GSP). Disse toldpræferencer giver Cambodianske eksportprodukter en stor fordel, kun leveret af EU. Med præferentiel toldbehandling kan Cambodja spare cirka 600 millioner til 700 millioner amerikanske dollars i told hvert år.


I oktober 2018 gennemgik EU imidlertid sagen om afskaffelse af præferencetariffer i Cambodja og Myanmar. EU mener, at Cambodja og Myanmar alvorligt krænker menneskerettighederne og arbejdstagerrettighederne. Dette betyder, at Cambodja muligvis mister den præferentielle toldbehandling af ”fritagelse for våben (EBA)” leveret af EU.

Hvis EU endelig annullerer denne skattemæssige præferencebehandling, vil Cambodjas produkteksport blive stærkt påvirket, fordi Cambodjas beklædningsindustri eksporterer en stor markedsandel hovedsageligt til EU.

Derfor er det også bekymret for denne politik for nogle beklædningsfirmaer at flytte fabrikker ud af Cambodja.

Hvad er din mening om denne "nedtur" i Cambodja i år?