Udviklingen af mænds badetøj

- Dec 03, 2019-

5d2d7105a31058950192da58

En kvinde og to mænd er afbildet i badedragt i et stykke. [Foto / John Springer Collection / corbis historisk via Getty Images]

Hvem kan glemme dette billede af en glinsende, perfekt tonet Daniel Craig som 007 dukker op fra havet i hans blå svømmebukser i Casino Royale i 2006? Når du opretter dit eget Bond-øjeblik ved stranden, skal du være taknemmelig for, at disse uld kostumer fra yore ikke længere er på mode.

Vi har taget vandet siden oldtiden, men den to århundrede historie med badning og badetøj har involveret flere omdrejninger i stil, pasform og stof. I århundreder var svømning kun en mandlig konservering, og de første svømmere troede intet på at hoppe i vandet som naturen havde til hensigt.

I slutningen af det 19. århundrede ville mandlige svømmere donere besværlige, boxy uldtøj, men i 1920'erne var vandstoppede vævede flanellens badetøj blevet en blød hukommelse. Modeen til solbrændere betød, at både mænd og kvinder ville have mere afslørende, strammere kostumer, og derfor udviklede det amerikanske badetøjsfirma Jantzen unisex-strikede uld-kostumer; de blev dragter, der ændrede badning til svømning. Den olympiske svømmemester Johnny Weissmuller sportede berømt et af de første par kufferter i 30'erne og i slutningen af tiåret svømmede mænd væk fra silhuetten i ét stykke.

Tekstilinnovationer førte til opfindelsen af bittesmå nylon- og spandextruser af det amerikanske badetøjsmærke Speedo i slutningen af 50'erne, mens det samme selskab i 90'erne førte til fremkomsten af supersnelle kropsdrag i fuld og halv længde. En rød bagagerumsklædt David Hasselhoff, der stampede omkring babyfyldte Los Angeles-strande i Baywatch, hjalp med til at gøre kufferter til et must-have badetøj til mænd over hele verden i 90'erne, men på samme tid indledte surferrevolutionen knælængden , løse pladeshorts, der er en af de mest almindelige silhuetter på verdens strande i dag.

Nylige tekstilinnovationer har spillet en afgørende rolle i at smadre olympiske poster, samt modstå klorskader og yde beskyttelse mod skadelige UV-stråler. Hvilke yderligere seismiske ændringer vil verden af svømmetøjsmode levere? Spørg din lokale videnskabsmand.